Suport

Pentru o buna functionare a instalatiei de irigat va rugam sa respectati urmatoarele indicatii:

·          verificati si purjati cat mai des filtrul de impuritati:
·          folositi in mod obligatoriu filtru de impuritati cu elemet filtrant in stare buna;
·         nu folositi furtun transparent pentru racordarea sursei de apa la instalatia de irigat 

            Atentie! La punerea in functiune, inainte de a racorda sursa de apa la filtrul instalatiei de irigat, lasati sa curga apa liber pentru cateva minute!                    

            Atentie! Lipsa filtrului de impuritati, lipsa elementului filtrant din filtru sau folosirea unui element filtrant deteriorat duce la infundarea tubului, al electrovanelor, si nu in ultimul rand al aspersoarelor!

Help Desk

        I.   Intretinerea sistemelor de irigatii

Lucrarile de  intretinere  regulata a sistemelor de irigatii sunt pregatirea sistemului pentru iarna si repornirea in primavara. In timpul anului  intretinerea sistemului este minima.  Mai jos incercam sa va ajutam  in rezolvarea unor mici probleme care pot apara in general :

1.    problema :Aspersorul nu se retrage

Rezolvarea: Din cand in cand mai intra impuritati, nisip in tija aspersorului care blocheaza mecanismul lui. Pentru al curata, desurubati capul aspersorului si lasati sa curga apa din el, de obicei este de ajuns sa dati cu sray de silicon pe tija, dupa care arcul o trage mai usor inapoi tija aspersorului 

2.      problema: Nu aveti suficienta presiune, aspersorul nu mai uda 

Rezolvarea: De obicei problema apare de la filtru de apa de pe retea sau la pompa, care trebuie curatat, daca doar la un aspersor aveti problema, atunci trebuie curatat filtru de sub duza aspersorului.  

3.    problema: Nu se opreste udarea pe o anumita zona

Rezolvarea: Verificati reglajul controlerului, daca toate sunt la valori normale si zona nu se inchide, inseamna ca pe zona respectiva aveti problema cu electrovana. Aproape de fiecare data impuritatile intrate la electrovana provoaca problema.Inainte de –al desface electrovana, inchideti robinetul principal, dupa care deschidem electrovana ca sa iasa presiunea. Fiecare electrovana are doua parti, si intre ele este o membrana de cauciuc pe care o curatati cu grija. Dati cu sray de silicon si asamblati la loc.Daca am gasit murdarie, trebuie verificat si filtrul. Daca curatirea nu a avut efect va rugam sa chemati un profesionist.

       II.  Pregatirea sistemului pentru iarna

Pregatirea sisitemului pentru iarna este foarte important.  Pregatirea sistemului se poate intampla in doua feluri : cu sistemul automat de golire sau golirea apei cu un compresor. Daca avem sistemul automat de golire atunci nu avem altceva de facut decat inchiderea robinetului principal de alimentare cu apa a sistemului si deschiderea manuala a electrovanelor din fiecare zona.  Daca optam golirea cu un compresor , ne conectam la coloana principala a sistemului  si suflam aerul pana avem 4 bari, deschidem prima zona si prin aspersoare curge apa afara, cand iese doar aer inchidem zona respectiva, iar pompam aer in coloana principala si dechidem al doilea zona si tot asa   Trebuie sa avem grija, ca presiunea sa nu depaserasca 4 bari, fiindca o presiune mai mare poate cauza defectiuni la aspersoare.

       III.  Repornirea sistemului de irigatii

Primavara, de obicei la sfarsitul luni lui aprilie, sau in luna mai este necesar repornirea sistemelor de irigatii. De obicei pentru acest lucru nu aveti nevoie de un specialist , putem sa-l facem si noi daca cunoastem un pic si noi sistemul. Exceptie poate  fii sistemele alimentate de la retea  sau  cele cu pompa la care trebuie miscate lamelele un pic. Procedam astfel in cazurile sus mentionate :

1. Sistemele alimentate de la retea:

Primul lucru ce avem de facut este verificarea filtrului pe sistem si curatarea lui.
Daca am terminat deschidem o electrovana pentru ca aerul ramas pe coloana sa iasa inainte de apa, dupa care deschidem si robinetul de alimentare. Daca iese apa deja pe aspersoare inchidem electrovana,  dupa care verificam fiecare zona in parte, cu ajutorul pornirii manuale a controlorului.  Dupa terminarea verificarii , reprogramam controlerul dupa cum am dorii sa ude. Recomandarea noasrtra ar fii 2-3 udari pe zi, 25-30 minute la aspersoare tip rotoare ,8-15 minute la aspersoare tip spray si 60-90 minute la picurare.

2. Sistemele cu pompa:

In primul rand trebuie sa dam drumul la pompa, verificam filtrul, si la fel ca la sisitemele cu alimentare de la retea dam drumul la o electrovana.dupa care dam drumul la pompa pana incepe sa iasa apa din aspersoare. Daca iese apa deja pe aspersoare inchidem electrovana,  dupa care verificam fiecare zona in parte, cu ajutorul pornirii manuale a controlorului. Daca pompa a pornit cu bine, si zonele functioneaza bine, inchidem electrovanele si ne asiguram ca presostatul de la pompa opreste pompa. (In cazul in care pompa nu sa oprit neaparat trebuie sa chemati un specialist pentru a evita arderea pompei.) Dupa terminarea verificarii, reprogramam controlerul dupa cum am dorii sa ude.