Sisteme de colectare apă

Prin colectarea apei de ploaie, putem face economii serioase, dar nu este indiferentă modalitatea prin care o facem.

Străbunii noștri o adunau în butoaie, deoarece rufele spălate în apa de ploaie aveau un parfum natural deosebit. Aceștia colectau apa provenită în urma ploilor, în ciuda faptului că apa din fântăni nu costa nimic și era din abundență. Apa de ploaie este mult mai bună, deoarece, în comparație cu apa de robinet, este mai moale, nu conține var sau clor, face spumă mai repede și mai abundentă.

Astăzi, se plătește foarte mult pentru consumul de apă și pentru canalizare. Costul apei este atât de ridicat, deoarece, apa este tratată cu diferite substanțe pentru a fi dezinfectată și curațată ca, în final, să ajungă la consumatori.

Tratarea apei face ca, pe lângă faptul ca i se ridică mult costul, să i se modifice și compoziția și duritatea.
Deci, dacă prin colectarea apei de ploaie, obținem apă gratuit, în același timp, protejam și mediul de răspândirea diferitelor substanțe folosite la tratarea ei.

Cel mai simplu și mai la indemână mod de a colecta apa de ploaie este de a așeza colectoarele de apă pe scurgerile ale stresinilor, astfel adunând apa de pe acoperișuri. Folosind această modalitate, de pe o suprafață de acoperis de 30-40 de mm se poate aduna aproximativ 1 metru cub de apă/luna. 

Plantele au nevoie, anual, de aproximativ 520 de mm de precipitații. Ținând cont că, în zona noastră în perioada aprilie-noiembrie (perioada de vegetație intensă a plantelor), cantitatea de precipitații pe metru pătrat este cam de 300 de mm, rezultă un deficit de apă în sol de 220 de litri/metru pătrat. Acest deficit trebuie acoperit de undeva. Astăzi, la amenajarea grădinilor, se obisnuiește să se construiască, în sol, dispozitive speciale de colectare a apei de ploaie care, ulterior, în perioadele mai secetoase, sunt folosite în udarea plantelor.

Cea mai modernă soluție este cea în care, sunt fixate în pământ rezervoare special fabricate din material plastic. Plasate sub nivelul solului, aceste rezervoare sunt ușor de exploatat, nemaifiind nevoie să fie deplasate din loc și au avantajul ca pot fi folosite timp foarte îndelungat. În funcție de scopul pentru care sunt achiziționate, asemenea rezervoare se găsesc in tot felul de forme, mărimi, volume, fiind ușor de asamblat și manevrat datorită materialului din care sunt fabricate și care le asigură o greutate relativ mică.