Irigaţie de agricultură

Distribuirea apei, picatură cu picatură, numai în apropierea sistemului radicular al plantelor, conduce pentru aceleaşi bilanţuri de utilizare a apei de catre plante, la un consum de apa redus, respectiv cu doar circa 30% din consumul de apa realizat prin aspersie si doar 10-18% din consumul de apa realizat la irigarea pe brazde, fapt ce conduce implicit la reducerea cheltuielilor efectuate pentru aprovizionarea cu apa.

Echipamentele, instalatiile si sistemele pentru irigatii cu tub prin picurare asigura o sanitate deosebita in raport cu alte metode de irigatii cunoscute, datorita urmatoarelor considerente:
• ca rezultat al neudarii frunzelor si fructelor se reduce aparitia bolilor si epidemiilor;
• umiditatea atmosferica scazuta elimina aparitia bolilor criptogamice;
• pesticidele aplicate nu sunt spalate de pe frunze odata cu irigarea, prelungindu-se astfel timpul de actiune al   acestora, reducand numarul de tratamente aplicate, implicit cantitatea de substante utilizate;
• se reduce densitatea buruieniloir si dezvoltarea acestora ca efect al udarii limitate a suprafetelor.

Aceste echipamente, sisteme si instalatii pentru irigatii cu furtun de picurare reprezinta singura metoda eficienta de irigare uniforma pe terenuri denivelate si in panta.
          Datorita miscarii capilare lente a apei in sol, aproape nici un pic de aer nu este scos din sol datorita penetrarii apei. Microporii din sol raman de obicei uscati si aerisiti, nivelul de umiditate fiind numai cu putin peste capacitatea solului, cu exceptia unei zone saturate, relativ mici aflate in imediata apropiere a picuratorului. Acest lucru permite solului o respiratie corespunzatoare a radacinilor plantelor de-a lungul intregului sezon de vegetatie, fara nici o strangulare in timpul, sau imediat dupa irigare.
Avantajele multiple ale metodei de irigare prin picurare, conduce la beneficii suplimentare importante prin economicitate, siguranta in exploatare si calitatea productiilor obtinute, facand din metoda de irigare prin picurare   cea mai utilizata metoda de irigare la culturile de legume in camp, solarii, sere, flori, vii si livezi dar si la culturile de porumb si cartofi.